Blogok

Blogok

Antibiotikummal derékfájdalom ellen?

Régóta foglalkoztat a téma, miszerint a több mint 6 hónapig nem múló (krónikus) derékfájdalom egyik oka a bakteriális fertőzés. Ez az összefüggés régóta ismert, de a pontos folyamatot, és a kúrát homály fedte. Mostanában kezdtek ezzel behatóbban foglalkozni tudósok Dániában, és egy nemrég kiadott tanulmány szerint a krónikus derékfájdalom egy bizonyos fajtája gyógyítható antbiotikum kúrával - MAST (Modic antibiotic spine therapy). De megfelelő vizsgálatok és a végleges módszer nélkül vaktában próbálkozni veszélyes lehet!

Félhold tartás

Félhold tartás (Ardha csandrászana) lényege a derék és a csípő oldalirányú nyújtása, a gerinc hajlékonyságának fokozása. Derékfájdalom esetén a gerinc melletti izom görcsös állapotát lazítja azáltal, hogy megnyújtja és kiegyenesíti a csigolyasort.

Gábor gerincsérv műtétje - esettanulmány

 

Most egy érdekes, több szempontból tanulságos esetet fogok bemutatni a paciens engedélyével.

Gábor három évi hátfájás után jutott el hozzám, addigra 3 sérv alakult ki a háti gerincszakaszon. (Diagnosztizálva MR felvétel alapján). Mikor először találkoztunk, két hónapja volt a kitűzött műtét időpontjáig, és még egy kört akart futni az alternatív megoldások között. A három érintett porckorong közül a legsúlyosabban deformálódottat akarták eltávolítani, és fém távtartókat becsavarozva elmerevíteni az adott gerincszakaszt. Ugyanakkor amennyiben a műtéti feltárás során indokoltnak látszott volna, úgy a másik két porckorongsérvet is „kezelték” volna.

A tibeti hasizom erősítő gyakorlat

A tibeti buddhizmusban népszerű „leborulás” gyakorlatról, és annak jótékony hatásáról lesz szó a derékfájás tükrében. A hasizom erősítése lehet az egyik hatékony ellenszere a lumbágónak, viszont a felülések végrehajtása ilyen állapotban erős fájdalommal jár. A Tar községben élő magyar lámát, Láma Csöpelt megkérdeztem egyszer, hogy megmutathatom-e pácienseimnek a leborulást a derékterápia részeként, lehet-e gyakorolni a szellemi tanítások nélkül? Azt válaszolta, hogy nyugodtan, legfeljebb az emberek kíváncsiak lesznek a mögöttes tartalomra is. Tehát most a gyakorlat kivitelezését és fizioterápiás működését fogom bemutatni, akiket pedig a hozzá tartozó buddhista tanítások is érdekelnek, azok bátran forduljanak Láma Csöpelhez.

 

Műtét után irány a masszőr!

 
Idén februárban megjelent egy cikk a Meglepetés Magazinban, aminek elkészítéséhez asszisztáltam szakértőként. Többen jelezték, hogy szívesen elolvasnák, de lemaradtak róla. Ezért most a nyári időszakban következzék egy kis laza női magazinos hangvétel, aztán ősztől új érdekes cikkek derékfájásról, gerincsérvről, masszázsról.
 
 

Mi a különbség a lumbágó, a derékfájás és a gerincsérv között?

 
Sokszor tapasztaltam vendégeimnél vagy privát beszélgetés közben, hogy nem tudták pontosan mit jelent a lumbágó kifejezés, illetve mi a gerincsérv. Ez általánosságban is igaz, nincs pontos információ, definíció a köztudatban. Most pár mondatban szeretném elmagyarázni miről is van szó...

Nap Üdvözlet, a jóga gyakorlatok esszenciája

 
Szeretné jó kondícióban tartani a gerincét?
A Nap Üdvözlet rendszeres gyakorlása rugalmassá teszi a gerincet és az ízületeket, segít megszüntetni, megelőzni a hátfájást.
 

A sokarcú Krumplidiéta

 
A krumplidiéta egy sokoldalú kúra, ami számomra a derékfájást kiváltó idegi-, izületi gyulladás kezelése miatt fontos. Erős lúgosító hatása miatt a gyulladásos folyamatok csökkennek, hiszen a gyulladás a savas szervezetben lobban fel. Ugyanezen okok miatt antibiotikumként is használható influenza, illetve más vírusos, bakteriális fertőzések esetén. Végül, de nem utolsó sorban kitűnő fogyókúra, mert koplalni nem kell, csak a csokiról kell lemondani egy rövid időre...
 

Ön tudja, hogyan csökkentheti a számítógépes munka ártalmait?

 
Népbetegségnek számítanak az egész napos számítógép előtt ülésből származó problémák. Bizonyos szempontok betartásával csökkenteni lehet az ártalmas hatásokat. A számítógép helyzetének helyes beállítása, a megfelelő ülés kiválasztása, és egyes trükkök alkalmazása lesz a téma ebben a blog bejegyzésben.

Kutya, cica, nyuszi 2

 
Hogyan segít a derékfájás elleni küzdelemben a kutya-cica-nyuszi gyakorlat?
 
Az előző két alkalommal a derékfájás megelőzésére és megszüntetésére használt legfontosabb gyakorlattal, a "kutya-cica-nyuszi" végrehajtásával foglalkoztam. Hogy jobban megértse a gyakorlás fontosságát, most nézzük meg milyen folyamatokat indít el a testben.
 

Oldalak

Feliratkozás RSS - blogok csatornára