GYIK

GYIK

Mennyi ideig tart a terápia, és milyen sűrűn kell járni?

Ez az Ön állapotától függ. Egyszerűbb eseteknél 3-4 alkalom elég lehet, hogy a fájdalom teljesen megszűnjön, komolyabb problémáknál két-három hónapra is szükség lehet. A hosszú évek alatt kialakult problémát nem lehet egy-két alkalom alatt orvosolni. Például, ha valaki komoly porckorong problémával jön, mert el akarja kerülni a műtétet, akkor először 4-6 hétig hetente legalább kétszer kell jönnie, aztán még legalább egy hónapig hetente egyszer. Gyakran az első alkalmak után nincs jelentős változás, aztán általában az 5.-8. kezelés után már kézzelfogható a javulás. Ezek általános adatok, vannak ettől eltérő esetek, ahol hosszabb vagy rövidebb a gyógyulási idő.

Végleg elmúlik a derékfájdalom?

Sajnos erre nincs garancia. Az Ön állapotától és életmódjától függ. Ha például egy rossz mozdulat következtében meghúzódott az izma, akkor nem kell arra számítania, hogy a derékfájás az élete részévé válik. Viszont ha kopások, meszesedések, egyéb elváltozások állnak a háttérben, akkor jobban át kell gondolni az életmódját, szokásait. Például az ülőmunka velejárója a gyenge has- és hátizmok, amitől a derék instabillá válik, és krónikus problémákat okozhat. A stressztől befeszült izmok, vagy a huzamosabb túlerőltetés szintén károsan hatnak a gerincre. Tehát érdemes egy kicsit megvizsgálni az életmódját, és a derékfájdalomhoz vezető tényezőket ellensúlyozni vagy kiiktatni.

Mi történik a terápia során?

A kezelések során teste minden alkalommal kap egy új információt, megerősítést, hogy van lehetőség a javulásra. Azt tapasztalja, hogy ?a kezelés előtt nagyon fájt, merev volt a derekam, alig tudtam lefeküdni, utána pedig könnyebb lett a mozgás, kevésbé fájt, nem okozott problémát, hogy bekössem a cipőm stb.?. Eleinte rövid idő alatt visszatér a merevség, mert berögzült a tudatalattiban egy kép az általános leromlott állapotról, amivel a test azonosítja magát, és újrateremti azt. Egy idő után aztán valóban elhiszi, hogy jól is lehet, hogy a terápia valóban segít megszüntetni a szenvedést. Ha elérjük ezt a küszöböt, vagy fordulópontot, akkor indul be a rohamos javulás. Több páciensem arról számolt be, hogy egyszer csak azt vette észre, hogy már nem érzi megszokott fájdalmat, amit korábban, hogy mozgása természetes és könnyed. Ekkor jött rá, hogy megoldódott a probléma, a terápia sikeres volt. Nem kellett műtétre mennie, ami önmagában is nagy eredmény. Ráadásul sokkal kevesebből megúszta, mint a paraszolvencia, vagy a műtét költsége.

Mi jobb: évente egyszer egy intenzív terápia, vagy rendszeresen járni?

Intenzív terápiára elsősorban a már kialakult probléma hatékony megoldása miatt van szükség. A megelőzés, a jó állapot fenntartása érdekében hasznosabb rendszeresen kezelésekre járni, ami lehet hetente, kéthetente, vagy akár havonta egy alkalom. Ez nyilván pénz és idő kérdése, de a hangsúly a rendszerességen van. Hasonlóan kérdezhetnénk, hogyan jobb fogat mosni havonta egyszer, de akkor 12 órán keresztül, vagy naponta kétszer 3 percet? A választ Ön is tudja?

Mi a fontosabb: a masszázs vagy a gyógytorna?

A kettőt egyszerre kell végezni. A pácienseim gyakran számolnak be arról, hogy rendszeresen jártak gyógytornára, közülük többen otthon is képesek volt a gyakorlásra, de jelentős változás nem történt. Szakszerű masszázskezelésekkel kiegészítve sokkal eredményesebb lesz a gyógytornásszal végzett munka is. Házi feladatként bizonyos gyakorlatokat én is betanítok, amit napi szinten végezni kell a gyógyulás érdekében. Magam is tapasztaltam, hogy lassabb a javulás azoknál, akik nem képesek az önálló, otthoni tornára.

Mit kell magammal hozni a kezelésre?

A kezelés egy földre helyezett matracon történik, ruhában. Hozzon magával kényelmes öltözetet: nadrág, rövid ujjú póló, zokni.

Mi történik ropogtatáskor? Nem veszélyes?

A szakszerűen elvégzett ?ropogtatás? nem veszélyes. A Yumeiho terápia 90 %-a masszírozás, a többi a műfogásokkal végzett ízületmanipuláció, kimozgatás, vagy hívhatjuk csontkovácsolásnak, kiropraktikának is. A kimozgatásnál az egyes mozdulatokat a végpontig elvisszük, majd egy gyors mozdulattal kicsit túllendítjük. Ennek következtében roppanásokat hallunk. Ilyenkor az elcsúszott, panaszt okozó, ?blokkolt? ízületi végződések a helyükre ugranak. Másrészt a kimozgatásoknál az ízületi végek kicsit elmozdulnak egymástól, így vákuum keletkezik az ízületi résben, ami beszippantja az ízületi folyadékot. Ez táplálja, keni, és összetartja az íz felszíneket, mint két üveglap közé cseppentett víz. Ha a feszült izomzat összeszorítja az ízületet, akkor nem jut be közé elég ízületi folyadék, ezért könnyebben ?kiszárad?, kevesebb tápanyagot kap, jobban súrlódik és kopik. Tehát ahogy említettem, a kimozgatások célja az is, hogy újra ízületi folyadék kerüljön az ízületi résbe ? ami jótékonyan hat a porcfelszín egészségének fenntartásában. Ez nem mindig jár roppanással. A Yumeiho terápiában finomabb mozdulatokat használunk a kimozgatásoknál, nem törekszünk mindenáron arra, hogy ropogás kísérje a mozdulatot.

További információk