A lumbágó jelentése: deréktáji fájdalom

A lumbágó jelentése: deréktáji fájdalom

Önnek is elege van abból, http://lumbagospecialista.hu/sites/default/files/lumbago.jpg

  • hogy fáj a dereka?
  • És ezért napokat kell kihagynia a munkából?
  • Hogy háta hamar elfárad, és nehezen tud autót vezetni, huzamosabb ideig ülni, állni?
  • Nem tud élni fájdalomcsillapító nélkül?
  • Hogy leromlott az életminősége és már a műtéten gondolkodik?
  • Merev, görcsös tartásba kényszeríti a kínzó fájdalom?
  • Zsibbad a lába, illetve a lábába is kisugárzik a fájdalom?
  • Alig tudja felvenni zokniját, bekötni a cipőjét?

 

A lumbágó derékfájdalmat jelent, aminek sokféle oka lehet. Napjainkban minden 5. ember élete során legalább egyszer szenved derékfájdalomtól, hosszabb vagy rövidebb ideig. Statisztikailag ez az ok a munkából kiesett napok számát tekintve a második helyen áll a megfázás után. Sajnos ez sokaknál visszatérő problémát jelent, illetve az életük részévé válik.

A derékfájdalom hátterében gyakran a porckorong lassú kopása áll, aminek végső stádiuma a porckorongsérv, hétköznapi nevén a gerincsérv. Ha Önnek gerincsérve van, ne feküdjön azonnal a kés alá! A legtöbb esetben a műtét elkerülhető lenne! Ha nincs gerincsérve, akkor pedig tegyen meg mindent, hogy megelőzze a kialakulását! A derékfájdalom önmagában nem betegség, hanem valamilyen kóros elváltozásnak, folyamatnak a tünete.

Különbséget teszünk alkalmi (akut) derékfájás és hosszan tartó (krónikus) derékfájás között.

Az alkalmi (akut) derékfájásnál a fájdalom rendszerint néhány napos pihenés, ágynyugalom után csökken, pár hét alatt elmúlik, és általában nincs maradandó károsodás. Egyrészt okozhatja egy rossz mozdulat, baleset köveztében kialakult izomsérülés, vagy felfázás, de legtöbbször a háttérben hosszabb ideje működő folyamatok a felelősek érte. Ilyen például a stressz, a huzamos túlerőltetés, az ülőmunka, az aszimmetrikus tartás, a túlsúly, stb., amiken változtatnia kell, hogy a további állapotromlást megelőzze. Vegye komolyan teste figyelmeztetését!

A hosszan tartó (krónikus) derékfájás kialakulhat, ha nem figyel oda életmódjára. Az alkalmi fájdalom, a merevség egyre erősebben és sűrűbben jelentkezik, aztán már szinte folyamatosan ?érzi a derekát?. Itt általában a porckorong kopásának folyamata áll a háttérben, amivel összefüggésben kialakulhat meszesedés, idegbecsípődés, gyulladás, izomfájdalom, csigolya elcsúszás, és még sorolhatnám. A porckorongsérvhez vezető út egy lassú és hosszú folyamat, de ha időben elkezd foglalkozni a probléma megoldásával, akkor megállítható, karbantartható. Általánosságban elmondható, hogy a gerincsérvet könnyebb megelőzni, mint gyógyítani, ezért legyen előrelátó!

A lumbágó, azaz a derékfájás esetenként lábba lesugárzó fájdalommal, zsibbadással is jár, ekkor isiászról (lumboisialgia) beszélünk.

Ha többet szeretne tudni a derékfájásról, akkor olvassa el az ingyenesen letölthető online tanulmányt: