Antibiotikummal derékfájdalom ellen?

Antibiotikummal derékfájdalom ellen?

Régóta foglalkoztat a téma, miszerint a több mint 6 hónapig nem múló (krónikus) derékfájdalom egyik oka a bakteriális fertőzés. Ez az összefüggés régóta ismert, de a pontos folyamatot, és a kúrát homály fedte. Mostanában kezdtek ezzel behatóbban foglalkozni tudósok Dániában, és egy nemrég kiadott tanulmány szerint a krónikus derékfájdalom egy bizonyos fajtája gyógyítható antbiotikum kúrával - MAST (Modic antibiotic spine therapy). De megfelelő vizsgálatok és a végleges módszer nélkül vaktában próbálkozni veszélyes lehet!

Bakteriális derékfájdalom

Többféle baktérium okozhat problémát, amik közül a Propionibacterium acnes áll kiemelt helyen. Ez a kórokozó megtalálható a bőrön és szájban, és főleg a pattanások kialakulásában játszik szerepet. Anaerobikus baktérium, tehát oxigéntől elzárt helyen képes csak növekedni, ezért érzi jól magát a szőrtüsző faggyúban gazdag környezetében. A porckorong belseje, ahol nincs oxigénnel telített vér, szintén ideális hely a számára. Amikor erősen mossuk a fogunkat, vagy bármely más módon megsértjük a fogínyt, akkor képes bejutni a vérkeringésbe, és kizárólag egy sérült porckorong falon bejutva a porckoron kocsonyás magjában válik aktívvá.

Derékfájdalom

 

Tehát azok veszélyeztetettek, akiknek elvékonyodott porckorongjuk, illetve gerincsérvük van. Az itt aktívvá váló baktérium savat termel, és a szöveteken áthatoló biokémiai folyamatok roncsolják a csontot, gyulladást és fájdalmat okoznak a csontban. Ennek jele MRI felvételen látható tályogszerű csont ödéma vagy duzzanat formájában.

A kutatásban résztvevő tesztalanyoknál 100 napos antibiotikum kúrát alkalmaztak - amoxicillin clavulanate tablettát napi három alkalommal - ami nagy százalékban hatásosnak bizonyult. Mivel kis számú (162 fő) csoporton végeztek kísérletet, az adatok és százalékok nem feltétlen végérvényesek az egész populációra vetítve.

 

 

 

Forrás:

http://www.spinesurgerylondon.com/patient-information/modic-antibiotic-s...

http://www.webmd.com/back-pain/news/20130510/antibiotics_back_pain