Kutya, cica, nyuszi 2

Kutya, cica, nyuszi 2

 
Hogyan segít a derékfájás elleni küzdelemben a kutya-cica-nyuszi gyakorlat?
 
Az előző két alkalommal a derékfájás megelőzésére és megszüntetésére használt legfontosabb gyakorlattal, a kutya-cica-nyuszi végrehajtásával foglalkoztam. Hogy jobban megértse a gyakorlás fontosságát, most nézzük meg milyen folyamatokat indít el a testben.
 
Egyrészt természetesen bemozgatja a derekat, az izmokba friss, oxigénnel teli vért pumpál, az ízületeket átmozgatja, beolajozza. De a valódi érdeme a porckorongra gyakorolt hatásában rejlik. Ehhez először is vegyük elő az anatómiát.
 
A porckorong két részből áll: egy külső, rugalmas gyűrűből, és egy belső, kocsonyás magból. Ez a mag nagy mennyiségben képes vizet megkötni. Olyasmi anyagot képzeljen el, mint a boltokban kapható kis golyók, vagy figurák, amik vízbe téve többszörösére dagadnak, aztán lassan összetöppednek, ha kiveszi.
 
 
Az egészséges porckorongnak van egy magassága, ami a csigolyákat távol tartja egymástól, és az összekötő szalagokat feszesen tartja. A test fejlődési szakaszának befejeztével a porckorong automatikus vízellátása megszűnik, és lassan elkezd dehidratálódni, vagyis a kocsonyás mag vizet veszít. Ennek következtében a porckorong fokozatosan leereszt, ellaposodik, a csigolyák közelebb kerülnek egymáshoz, így az eddig feszes szalagok meglazulnak, és a gerinc instabillá válik.
 
Ezt a folyamatot számos tényező felgyorsítja, mint például a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a túlerőltetés és az izmokban is jelentkező mentális feszültség. Ennek következtében előbb utóbb fellép a derékfájdalom, és szép lassan kialakulhat a gerincsérv?http://lumbagospecialista.hu/bejelentkezes" target="_blank"> (bővebben a Lumbágó Biblia tanulmányban)
 
 
Hogyan segít a kutya-cica-nyuszi?
 
A porckorong magja képes nedvességet felvenni a környező szövetekből diffúzióval. Most képzelje el, hogy a kezében van egy szivacs. Összenyomja, beledugja a vízbe és elengedi. A szivacs megszívja magát vízzel. Ugyanígy, amikor "kutya" pozícióban van, akkor a porckorong háti oldala összenyomódik, aztán amikor átmegy "cicába", akkor megnyúlik, és ilyenkor nedvességet szív magába. Cicánál a porckorong has felőli oldala préselődik össze, majd megnyúlik, amikor hátraül "nyusziba". Nyuszi tartásban a porckorong teljes gyűrűje megnyúlik, ami kényszeríti a magot, hogy középre rendeződjön, így az esetleges aszimmetria, kiboltosulás visszahúzódik.
 
Természetesen itt nagyon kis mennyiségű nedvességről van szó, amit magába tud szívni a porckorong egy mozdulat során, ezért az eredményesség érdekében sokszor kell ismételni a gyakorlatot. Ahogy korábban említettem: egy sorozat 20 kutya-cica-nyuszi-ból és 1-1 gerinccsavarásból áll, és naponta minimum 2 sorozatot kell elvégezni. Mivel a gyakorlat nem megerőltető és veszélytelen, természetesen sokkal többet is el lehet végezni belőle. Ha éppen be van állva a dereka, és nagy fájdalmai vannak, akkor csak nagyon kis mozdulatokkal imitálja a gyakorlatot. Szép lassan engedni fog a feszülés, és egyszer csak azt veszi észre, hogy homlokát le tudja tenni a talajra, mikor hátraül a sarkára.
 
Jó gyakorlást!