A sokarcú Krumplidiéta

A sokarcú Krumplidiéta

 
A krumplidiéta egy sokoldalú kúra, ami számomra a derékfájást kiváltó idegi-, izületi gyulladás kezelése miatt fontos. Erős lúgosító hatása miatt a gyulladásos folyamatok csökkennek, hiszen a gyulladás a savas szervezetben lobban fel. Ugyanezen okok miatt antibiotikumként is használható influenza, illetve más vírusos, bakteriális fertőzések esetén. Végül, de nem utolsó sorban kitűnő fogyókúra, mert koplalni nem kell, csak a csokiról kell lemondani egy rövid időre...
 
 
 
 
A reformtáplálkozás alapszabályai
 
A kúra után a szervezet még hosszú ideig rendkívül érzékenyen reagál mindenre, ami nem egészséges, vagy amit ön nem jól tűr, ezért fel kell hívni a figyelmét a következőkre:
  • Lehetőleg reggel és délben egyen többet, vacsorára maradjon meg a kúra alatt megszokott teánál.
  • Az étkezések között tartson legalább 4-6 óra szünetet
  • Délutántól ne egyen nyers zöldséget, gyümölcsöt, mert azok estétől a lelassuló emésztés miatt erjedésiek indulnak.
  • Soha ne üljön le a kúra után sem kiéhezetten, kimerülten étkezni, ilyenkor ugyanis nehezen tudja megállni, hogy ne habzsoljon be gyorsan mindent, ill., többet is, mint amennyire szüksége van, és amivel a szervezete még képes megbirkózni.
  • Az étkezése soha ne mellékes esemény legyen pl. tévézés, újságolvasás közben, így ugyanis kevésbé tudatosul, hogy mennyit eszik.
  • Ne felejtse el továbbra sem jól megrágni az ételt: az emésztés a rágással kezdődik!
  • A gyomor kb. 1/2 liter pépes étel befogadására és tökéletes emésztésére képes. Amit ezen felül eszik, az a további bélszakaszokban csak erjedést és rothadási folyamatokat indít el. Ne egyen többet, mint amekkora adagot a két ökle kitenne.
  • Kerülje az étkezés előtti, közbeni és közvetlen utáni bőséges folyadék bevitelét. Ezzel ugyanis felhígítja és hatástalanítja az emésztőnedveket, illetve kitágítja a gyomrot.
  • Napközben viszont most is igyon bőségesen.
  • Lehetőleg ne egyen túlzottan sokfélét egy étkezés alkalmával. Ez ugyanis arra csábít, hogy minél többet egyen és az emésztést is nehezíti.
  • Figyeljen a következő túlzásokra:
 
Ne egyen soha:
túl gyorsan
túl sokat
túl gyakran
túl későn
 
túl zsírosan
túl sósán
túl édesen
túl savanyúan
túl fűszeresen
túl fáradtan
túl sokfélét
 
 
  • A nehezen emésztető és felszívódó zöldségeket, salátákat, gyümölcsöket mindig az étkezések kezdetén fogyassza el.
  • A kúra utáni hetekben kerülje a hüvelyesek, káposztafélék, paprika, hagyma, friss ill. magos kenyerek fogyasztását. Legyen óvatos a müzlivel, füstölt árukkal, gombával, majonézes ételekkel, ill. minden zsírban sülttel, főzöttel is.
  • Változatlanul ne dohányozzon, kávézzon, és ne igyon alkoholt sem.
  • Feküdjön le most is időben.
  • Mozogjon eleget, legyen többet a szabadban.
  • Legyen takarékos a fehérlisztből készült termékekkel, a főzelékekből, levesekből hagyja ki nyugodtan a rántást, habarást. Sűrítésre alkalmasabb a főtt törtburgonya.
  • A fehér kristálycukor helyett használjon inkább mézet vagy barnacukrot, persze azt is csak mértékkel.
  • Az édes, mesterséges üdítőitalok helyett inkább válassza a gyógyteákat, frissen centrifugált zöldség/gyümölcsleveket.
  • Próbáljon meg mindent frissen készíteni, ne használjon konzerveket, tartósítószereket, mesterséges színezőket tartalmazó élelmiszert.
  • Nem árt, ha időnként most is megméri a súlyát reggelente, jó kontroll és figyelmeztetés.
  • Iktasson be hetente legalább egy léböjt, gyümölcskúra v. zöldségnapot. Esetleg 2 hetente egy hétvégével, havonta 3-4 nappal is korrigálhatja hibáit. Ünnepi lakomákat, egyéb nagyobb kihágásokat követően tartson egy diétás napot.
  • Az ételt ne főzze, süsse szét, inkább csak pároljon mindent.
  • A húsok közül a fehér húsokat részesítse előnyben: szárnyasok, hal, esetleg marha, borjúhús. Lehetőleg hetente 1-2 alkalommal fogyasszon csak belőlük.
  • A zsírok helyett javasolt a hidegen sajtolt növényi olajok bármelyike.
 
 
 
A krumplidiéta
 
Ez egy enyhe, lúgosító méregtelenítő diéta. Hatására a szervezetben felhalmozott ödémák és gyulladást keltő anyagok egy jó része kiürül. A szövetek tehermentesülnek, javul a keringés, a kúrázó frissebbnek, fittebbnek, mozgékonyabbnak érzi magát, teljesítménye is jelentősen javul.
Kiválóan alkalmas önmagában is 1-4 hétig méregtelenítésre, regenerálásra - elsősorban azoknak, akik nem böjtölhetnek, vagy attól félnek, esetleg normál vagy sovány testalkatúak. De ajánlhatjuk intenzívebb méregtelenítő kúra bevezetésére is, vagy azoknak is jó, akik a léböjt után még fogyni szeretnének.
 
Fő szabályok:
  • A kúra alatt a sót meg kell szorítani, esetleg el is lehet hagyni (ha valaki teljesen nem tud sómentesen étkezni, csipetnyi tengeri sót használjon az ételekhez).
  • Legalább napi 2,5 - 3 liter ásványvizet el kell fogyasztani.
  • Lehetőleg este már csak kevés gyümölcsöt együnk és főleg ne puffasztót (csonthéjas magvúak, szilva, barack, szőlő)
  • Ne együnk túl sok banánt, édes vagy aszalt gyümölcsöt.
  • Tilos a kúra során zsírban sült burgonyát (pomes, hasábburgonya) fogyasztani!
  • A kúra alatt tilos húst és édességeket enni!
  • A salátákat lehetőleg friss zöldségekből készítsük, esetleg mélyhűtöttből.
  • Ne használjunk konzerveket, porleveseket!
  • A salátákhoz ecet helyett citromlevet adjunk, kevés hidegen sajtolt olajat, ill. természetes fűszereket, joghurtot, kefirt, magvakat (lenmag, dió, mandula stb.) használjunk.
  • A salátákra semmilyen majonézes öntetet ne tegyünk.
  • Délben fogyaszthatunk bármilyen zöldséglevest is, azok elkészítéséhez ne használjunk mesterséges ízesítő szereket (leveskocka, porok, stb.), zsírt, habarást, vagy rántást.
  • Néha a krumplit le lehet cserélni sótlan főtt barna rizsre is.
  • A kúra alatt tilos alkoholt fogyasztani!
 
Jó tanácsok
 
  1. Csak nagyon minimálisan sózza az ételeket (ha lehet, teljesen el is hagyhatja!) és részesítse a nátriumszegény sót előnyben.
  2. Rágjon meg mindent nagyon alaposan.
  3. A burgonya esetleg barnarizzsel vagy puliszkával is helyettesíthető.
  4. Étkezések között gyümölcs, gyógyteák, folyadék és frissen centrifugált gyümölcslevek, esetleg 1 natúr joghurt vagy kefir fogyaszthatók.
  5. Napi fél-egy órát mozogni, tornázni kell (ha lehet a szabadban) a kúra alatt.
  6. Heti 1-2 alkalommal célszerű elmenni szaunázni és masszázsra.
  7. Ha nincs lehetőségünk krumplit enni, együnk barna kenyeret nem majonézes salátával.
  8. A gyümölcsleveket mindig hígítsuk fel szénsavmentes ásványvízzel.
  9. Ha lehet, csak frissen préselt vagy bioleveket igyunk.
  10. Ajánlott tisztító tea keverék: gyermekláncfű, tarackbúza, kutyabengekéreg, bodza, csalán, hibiszkusz, nyírfalevél. A felsoroltakból készítsünk azonos arányban egy keveréket. 1 liter vízzel 2 evőkanálnyit forrázzunk le, majd 10 perc állás után szűrjük le, és 1 evőkanál mézzel ízesítsük. A nap folyamán kortyolgassuk el.
  11. Aki szeretné az emésztőrendszerét jobban kitisztítani, igyon meg reggel éhgyomorra
- 2 dl keserű gyógyvizet (Mira, Fercncz József)
- 2 dl hígított aszalt szilvalevet
- 2 dl hígított savanyú káposztalevet (sótlant!)
 
 
 
Fogyasztható ételek
 
Az itt felsoroltak csak mintaként szolgálnak, természetesen a szezonnak megfelelően más zöldségek és gyümölcsök is fogyaszthatók. Az egyes napok is rugalmasan felcserélhetők egymással, sőt az alábbi minta szerint szabadon formálható is a diéta a fenti szabályok és tanácsok keretein belül!
 
Reggelire
2-3 szelet Abonett, Hamlett vagy barna kenyér vajjal vagy kevés túróval. Lehet müzlit (nem édesített, színezéket és mesterséges adalékot nem tartalmazót) is enni a felsoroltak helyett.
 
 
Ebédre
Vacsorára
1. nap
300 gr héjában főtt burgonya, évszaknak megfelelően valami­lyen saláta, retek
10 gr vaj
fűszerek (száraz natúr fűszernövényekből)
 
2 dl burgonyaleves, benne hagyma, sárgarépa és zeller kocka.
Saláta.
az elkészítéshez max. 10 gr vaj vagy hidegen sajtolt olaj használható
 
2. nap
300 gr burgonyapüré,
paradicsom-püré vagy -saláta
10 gr vaj, fűszerek
 
200 gr héjában sült burgonya
vegyes zöldségsaláta
10 gr vaj, fűszerek
 
3. nap
300 gr petrezselymes burgonya
zöldségek
10 gr vaj, fűszerek
 
200 gr burgonyahab (felvert püré)
káposztasaláta
10 gr vaj, fűszerek
4. nap
400 gr burgonyasaláta
vegyes zöldségtál
10 gr vaj, fűszerek
 
200 gr héjában sült burgonya
paprikasaláta
vaj, fűszerek
 
5. nap
3 dl burgonyaleves
vegyes zöldségtál
10 gr vaj, fűszerek
 
200 gr héjában főtt burgonya
retek vagy más zöldség
10 gr vaj, fűszerek
 
6. nap
300 gr burgonyagulyás:
paradicsom, hagyma, paprika, burgonya
 
200 gr burgonyapüré
sárgarépa, saláta stb.
10 gr vaj, fűszerek
 
7. nap
300 gr Bircher-burgonya
(félbe vágott, köménnyel megszórt sült burgonya)
valamilyen saláta
 
200 gr burgonyaleves paradicsomsaláta és 2 szelet barna kenyér kevés vajjal