Műtét után irány a masszőr!

Műtét után irány a masszőr!

 

Műtét után irány a masszőr!
 
A masszázs nem csak kellemes kikapcsolódás. Egy-egy komolyabb betegség, műtét után, ha hozzáértő kezek közé kerülünk, sokkal gyorsabban felépülhetünk, elfelejthetjük a sebek okozta kellemetlenségeket.
 
 
Fontos, hogy jól válasszunk
 
„Masszázsra járni nem csak azért érdemes, mert ellázít, és megnyugtat. Akár gyorsabban meg is gyógyulhatunk tőle” – kezdi Bogschütz Ákos, gyógymasszőr. „A tapasztalatok azt mutatják, Magyarországon az orvosok és a szakemberek inkább a gyógytornát fogadják el és alkalmazzák a műtét utáni rehabilitáció során. De szerencsére lassan-lassan kezdik felismerni a gyógymasszázs nyújtotta lehetőségeket is. Masszőrökből egyre nagyobb a kínálat, de a műtét utáni felépülés esetében különösen fontos, hogy képzett, tapasztalt szakemberhez forduljunk” – javasolja a terapeuta.
 
 
Hogyan hat a masszázs?
 
Bármilyen műtét után nehezünkre esik a legkisebb mozgás is, úgy érezzük, minden mozdulat fáj. A feszes, letapadt izmokban futó hajszálerekbe nem jut elég vér, illetve oxigén. A különböző mérgek lerakódnak, az izom működése romlik, az izomrostok összetapadnak, a műtét utáni gyógyulás lassul. „A masszázs legfőbb hatása, hogy fokozza a vérkeringést az izmokban. Ezáltal megnő szervezetünkben a friss oxigén és a tápanyagok szállítása, sőt a sejtekben, szövetekben lerakódott salakanyagok is gyorsabban távoznak. Mindez fontos része a műtött testrész regenerálódásának, megújulásának. A masszázzsal serkenthetjük testünk természetes öngyógyító képességét is” – állítja a szakember. Mindemellett pszichés hatása sem elhanyagolható. A masszázs kellemesen ellazít és megnyugtat, hiszen az emberi érintés mindenkinek jólesik, a beteg ilyenkor biztonságban érzi magát. Ebben a pozitív, kiegyensúlyozott mentális állapotban a gyógyulás is sokkal eredményesebb. „Azt azonban fontos betartani, hogy műtét után hat hétig nem szabad az adott területet masszírozni, legfeljebb körülötte. A megfelelő fogásokat alkalmazva azonban így is hatással lehetünk a gyógyulási folyamatra” – hangsúlyozza a szakértő.
 
 
Tudta?
 
Ha törés vagy gipszelés miatt nem lehet hozzáférni az adott testrészhez, akkor a másik oldal kiadós kezelésével hatást gyakorolunk a beteg oldalra is, vagyis olyan, mintha azt is megmasszíroztuk volna.
 
 
Tipp:
 
A masszázs nem csak belső sérülések esetén hat gyógyítóan. A hegesedést is szépen lehet kezelni vele, szebben gyógyul a seb, megelőzhető a hegburjánzás.
 
 
Mikor alkalmazható
 
„A masszázs sok esetben segít: többek között csípőprotézis- műtét, törések, térdszalag szakadás, de bármely műtét után alkalmazható, mert a sok fekvés, az aktivitás hiánya miatt az izomzat gyengül, sorvad, és a masszázs, mint passzív mozgás ellensúlyozza ezt a folyamatot. Sőt, számos orvosi beavatkozás, többek között a porckorongsérv- műtét is megelőzhető megfelelő, célzott terápiával, masszázzsal. De műtét után is oda kell figyelni, mert sokan csak a fájdalom közvetlen okát szüntetik meg, a sérvhez vezető okokat és körülményeket nem veszik figyelembe. Ebből következik, és gyakran előfordul, hogy a szomszédos porckorongokon is sérv alakul ki” – figyelmeztet a Yumeiho-terapeuta, lumbágóspecialista.
 
 
Amikor tilos!
 
✘ daganatos megbetegedések
✘ gyógyszerekkel nem beállított magas vérnyomás
✘ csontritkulás esetén
 
 
Milyen gyakran ismételjük?
 
„A gyógyulás egy hosszabb folyamat, a kezelések egymásra épülnek, ezért érdemes egy 10-15 alkalmas kúrán részt venni, mert egy-két alkalom nem hoz jelentős javulást. A hatékonyság miatt a kúra elején érdemes heti 2-3 alkalommal kezelést kapni, aztán 4-5 hét elteltével heti egy alkalomra áttérni. Én a félórás masszázsokban nem hiszek, tapasztalatom szerint nagyjából 20 perc kell ahhoz, hogy a páciens „megérkezzen”, ellazuljon, és befogadja a masszázst. Tehát az 50-60 perces kezeléseket tartom megfelelőnek” – tanácsolja a szakértő.
 
 
Tudta?
 
A siker nemcsak a terapeután múlik, hanem a páciens gyógyulásba vetett hitén is. A pozitív hozzáállás és az orvosok, szakemberek utasításainak fegyelmezett betartása segíti a felépülést. Ehhez hozzátartozik a házi feladatként kapott, személyre szabott testgyakorlatok mindennapos, lelkiismeretes végzése, ami gyógytorna és hatha jóga gyakorlatokból, illetve tibeti lámák által tanított gyógyító tornából áll.
 
A Yumeiho-terápia a keleti masszázstechnikák egyike, aminek célja a test szimmetriájának, harmonikus működésének fenntartása vagy visszaállítása, és a szervezet természetes öngyógyító, regenerációs képességének fokozása. Kínai és japán gyógymódokon alapulva különféle masszázstechnikákat, kiropraktikai elemeket és akupresszúrát egyesítő módszer, amely figyelembe veszi testi és energetikai rendszerünk szempontjait. Megelőzésre vagy belső szervi és mozgásszervi panaszok gyógyítására, műtét utáni felépüléshez önálló terápiaként vagy kiegészítő kezelésként is alkalmazható. Sokkal hatékonyabb fogásokkal dolgozik, mint a hagyományos gyógymasszázs, ami a svédmasszázs fogásait alkalmazza. Nagy előnye, hogy ha szükséges, ropogtatások, „csontkovácsolás” is része a kezelésnek. Mindez kényelmes ruhában történik.