Gábor gerincsérv műtétje - esettanulmány

Gábor gerincsérv műtétje - esettanulmány

 

Most egy érdekes, több szempontból tanulságos esetet fogok bemutatni a paciens engedélyével.

Gábor három évi hátfájás után jutott el hozzám, addigra 3 sérv alakult ki a háti gerincszakaszon. (Diagnosztizálva MR felvétel alapján). Mikor először találkoztunk, két hónapja volt a kitűzött műtét időpontjáig, és még egy kört akart futni az alternatív megoldások között. A három érintett porckorong közül a legsúlyosabban deformálódottat akarták eltávolítani, és fém távtartókat becsavarozva elmerevíteni az adott gerincszakaszt. Ugyanakkor amennyiben a műtéti feltárás során indokoltnak látszott volna, úgy a másik két porckorongsérvet is „kezelték” volna.

Az eset először azért keltette fel a figyelmemet, mert a háti szakaszon alakult ki sérvesedés, amivel eddig személyesen nem találkoztam. Tudni kell ehhez, hogy a gerincsérvek közel 75-80%-a a deréktájékon, közel 20%-a a nyaki szakaszon alakul ki, és elvétve érintett a háti gerincszakasz.

Gábor heti 2-3 alkalommal járt kezelésre, az otthoni tornát rendszeresen elvégezte, tehát mindent megtett a gyógyulás érdekében. Az alábbi MR felvételeken lehet látni a porckorong állapotát a kezelés előtti időszakból.

A kezelések hatására nagymértékben csökkentek a fájdalmak, de nem szűntek meg. Közvetlen a műtéti időpont előtt is készült egy MR felvétel. Ezen jól látható a két kisebb kiboltosulás visszahúzódása, de a legnagyobb nem változott. Vajon miért?

A végeredmény az lett, hogy az orvos csak egy porckorongot akart eltávolítani, amibe Gábor beleegyezett. A műtét során beigazolódott a feltevés, hogy a legnagyobb, legrégebben kialakult sérv elmeszesedett, tehát a porckorong rugalmas gyűrűje elmerevedett, elcsontosodott, ezért nem volt változás a terápia során. Mivel a gerinccsatornába benyomuló sérv nagymértékben leszorította a gerincben futó idegeket, a felszabadító műtét indokolt volt. De háromból kettő megúszta a kést!

A műtét után készült röntgen felvételen jól láthatóak a becsavarozott fém rudak, valamint a csigolyatestek közötti távtartó állvány (3 álló vékony pálcika középen – „cage”). Ez utóbbi egy olyan háromlábú szerkezet, mint az a műanyag távtartó, amit a pizzás dobozokba szoktak tenni.

Két év telt el azóta. 1 év kemény rehabilitáció, aztán „házi feladat” a napi torna, úszás stb. Az elcsontosodási folyamat elején a csigolyák közti távtartó először elkezd „vízkövesedni”, aztán egyre vastagodik a meszes réteg. Ha eléri a végállapotot, akkor a két csigolya összenőtt. Ilyenkor a fémeket el lehet távolítani, de ez újabb trancsírozással jár, ezért, ha nem okoz panaszt, akkor maradhat is.

Szóval ez volt Gábor gerincsérv története, amiből kiderül, hogy a gerincsérvet lehet Yumeiho terápiával kezelni; vannak esetek, amikor igenis indokolt a műtét; az otthoni gyakorlatok végzése pedig megnöveli a terápia hatékonyságát.